Fruitpauze

Elke ochtendpauze eten de kinderen bij ons op school fruit. Waarom?

  • Het is lekker en gezond. Slechts een procent van de kinderen eet voldoende groente en vijf procent eet voldoende fruit. De porties vergroten is gemakkelijk en levert gezondheidswinst op. Een goede eerste stap is: vaker fruit en groente eten op school.
  • Het werkt. Leerlingen die naar een school gaan met een goed schoolfruitbeleid, kiezen thuis ook vaker 
    voor fruit tussendoor. Ook eten zij meer groente dan voorheen. 
  • Het is helder. Voor ouders en leerkrachten is het gemakkelijk om het schoolfruitbeleid uit te leggen.
  • Het is duurzaam. Veel soorten fruit en groente hebben een relatief lage 
    klimaatbelasting. Dat geldt voor soorten uit de volle grond en van het 
    seizoen, maar bijvoorbeeld ook voor een aantal importproducten, zoals 
    bananen en sinaasappels.
  • Het is leerzaam. Kinderen ontdekken meer over de herkomst van eten, de seizoenen en over de verschillende soorten fruit en groente.
  • Het kan helpen om overgewicht te voorkomen. Op dit moment is één op de zeven kinderen te zwaar. Fruit en groente verzadigen goed en leveren relatief weinig calorieën. Als kinderen meekrijgen dat fruit en groente lekker zijn voor tussendoor, kan dit helpen om minder te snoepen en snacken.
  • Een gezonde school presteert beter. Leerlingen op scholen waar gezond wordt gegeten: zitten lekkerder in hun vel, krijgen minder snel griep, voelen zich fitter en leren makkelijker.

NB: Tijdens deze pauze wordt er alleen fruit of groente gegeten. De ' fruitpauze'  is dus voor iedereen 'verplicht' 

Waterdrinkdag

Watertappunten (gekoeld)

Via Creon zijn wij in aanmerking gekomen om twee  gekoelde watertappunten te laten installeren. Er staat er een op het onderbouw leerplein en een op het bovenbouw leerplein. Deze watertappunten zijn geïnstalleerd om waterdrinken bij volwassenen en kinderen te promoten. Elke leerling van ons IKC heeft inmiddels een bidon gekregen. We hebben afgesproken om  1 dag per week een  zogenaamde ‘waterdrinkdag’ te houden. Dit is iedere dinsdag. Het is de bedoeling dat de kinderen die dag hun bidon of eigen flesje met water meenemen in plaats van ander drinken. Tijdens de lesdag kunnen de kinderen bij de watertappunten of in hun eigen klas water bijvullen. Ook het team drinkt tijdens de lesdag met de kinderen op dinsdagen alleen water.

Het drinken van (koel) kraanwater is lekker en gezond voor kinderen en volwassenen. Tevens draagt het bij aan het verminderen van de afvalberg. De Kraanwaterdag voor basisscholen is onderdeel van de bewustwordingscampagne ‘Kraanwater Graag’ van drinkwaterbedrijf Vitens, en wordt gesteund door Jongeren Op Gezond Gewicht en het Voedingscentrum.

 Kraanwater past bij een gezonde levensstijl

Kraanwater is gezond en duurzaam. Het drinken van water draagt bij aan een gezonde levensstijl. Het bevat belangrijke mineralen zoals calcium en heeft 0 calorieën. Het is minstens 400x minder belastend voor het milieu dan verpakte dranken. Eén suikerhoudend drankje minder per dag leidt al tot een gezondere leefstijl bij schoolkinderen. Water drinken is dan ook gezonder dan het drinken van zoete drankjes. Op andere dagen promoten we het drinken van water uiteraard ook, maar verplichten we dat niet.

 NB: De waterdrinkdag op dinsdag is voor iedereen 'verplicht' 

Traktatiebeleid

We willen graag meewerken aan het behoud van een goed gebit en de gezondheid van uw kind. Daarom geven wij er de voorkeur aan dat op school niet gesnoept wordt. Bij sommige festiviteiten ontkomen we echter niet aan pepernoten of kerstkransjes, maar wij proberen ons hierbij te beperken.

Een verjaardag is voor kinderen vaak compleet als er getrakteerd mag worden op school. Uiteraard mag dat ook op IKC De Brug. We doen een beroep op ouders/verzorgers als het gaat om ‘verantwoord’/ ‘gezond’ trakteren. Het beste moment om te trakteren is net vóór of net na de ochtendpauze. Het tussendoortje en de traktatie komen dan tegelijkertijd en dat is minder belastend voor het gebit. Maar wát laat je je kind nu uitdelen?

Dat is elk jaar weer iets waar je als ouder en/of verzorger over moet nadenken. Iets bijzonders? Niet te duur? Goed te bewaren zijn en ga zo maar door. Rondom ons traktatiebeleid hebben we als team in samenspraak met de MR afgesproken om vanaf het schooljaar 2017-2018 verantwoord trakteren te promoten. Dat betekent dat wij zelf als team van De Brug volgens de onderstaande richtlijnen trakteren bij het vieren van bijvoorbeeld een verjaardag. De uiteindelijke keuze van traktatie blijft voor ouders wel vrij invulbaar. We leggen u dus niets op.

Hieronder een aantal richtlijnen om uw kind verantwoord te laten trakteren:

  • Zorg dat de traktatie niet te groot of te veel is
    • Grote hoeveelheden traktaties zijn ongewenst omdat de traktaties dan vaak teveel suiker, zout en/of vet bevatten. Bovendien remmen grote hoeveelheden ook de eetlust voor de lunch. Een traktatie is een extraatje en mag daarom niet te groot zijn.
  • Kies bij voorkeur een gezonde traktatie
    • Een gezonde traktaties is een traktatie waar niet teveel vet en suiker in zit. Trakteer op ‘verstandig snoep’ bijvoorbeeld popcorn. Lekker en gezond zijn bijvoorbeeld fruit, groente (worteltjes, reepjes paprika), pepsels, rijstwafels en soepstengels. Kijk voor suggesties op: www.gezondtrakteren.nl, www.voedingscentrum.nl. Op onze website is een boekje te downloaden/ te bekijken waar suggesties voor ‘gezonde’ traktaties in staan. Op onze website is het traktatieboekje wat is samengesteld te bekijken. Deze is te vinden onder de knop “informatie” (klik hier om te bekijken)
  • Denk ook aan niet eetbare traktaties
    • Een traktatie hoeft niet altijd iets eetbaars te zijn. Je kunt kinderen (zeker in de onderbouw) blij maken met bijvoorbeeld een stuiterbal, stickers, kleurboekje, knikkers, potloden en bellenblaas. Het gaat er vooral om dat de traktatie er leuk uit ziet. Neem eens een kijkje op www.kidsfeestje.nl en www.genysoeteman.nl
  • Geef de leerkrachten dezelfde traktatie als de kinderen
    • In de praktijk komt het nog wel eens voor dat de kinderen een prikker met fruit krijgen en de leerkrachten een gevulde koek. Maak voor de leerkrachten geen uitzondering en geef ze dezelfde traktatie als de kinderen.
  • Een traktatie mag best een beetje suiker bevatten.

Inspiratie voor traktaties!

Op zoek naar lekkere en verantwoorde traktaties? In het Traktatieboekje van IKC De Brug vindt u leuke suggesties!
NB: Het bovenstaande traktatiebeleid geeft richtlijnen weer die we promoten, maar niet verplicht stellen.

appel

Tot slot

In de groepen wordt er elk schooljaar ook aandacht geschonken aan gezonde voeding en trakteren. Tijdens het intake gesprek wat plaatsvindt voor aanmelding van nieuwe kinderen krijgen nieuwe ouders informatie m.b.t. het traktatiebeleid op school. Tevens geven we dan de boekjes met suggesties voor verantwoorde traktaties mee .

We hopen met onze fruitpauze en de bovenstaande richtlijnen rondom verantwoord trakteren het thema ‘gezonde voeding’ op de agenda te houden. We vinden het, zoals hierboven al aangegeven, niet onze taak om ouders te verplichten om hun kind ‘gezond’ te laten trakteren, maar hopen natuurlijk wel dat u hierin met ons meedenkt.